Bursa, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Denizi kıyısında ve Uludağ’ın eteklerinde yer alır. Eski Bithynia topraklarında kurulmuş olan şehir, 1326-1402 yılları arasında Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Birçok cami, türbe ve güzel eski evlere ev sahipliği yapan mahalleleriyle, Osmanlı mirasını gururla sergilemenin yanı sıra, şehri dolduran çok sayıda parka ev sahipliği yapan şehir bu yönüyle ‘Yeşil Bursa’ adını almıştır.
Bursa’da gezilecek yerler nerelerdir? Bursa’ya nasıl gidilir? Bursa’da neler yenir? Bu sorulara yanıt bulabilmeniz için size Bursa ve çevresiyle ilgili bir rehber hazırladık.
Bursa’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Bursa’ya hem otobüs hem de feribotla ulaşım sağlanır. Marmara Denizi üzerinden yapılan keyifli feribot yolculuğu yaklaşık 2 saat sürmektedir. Feribot Bursa şehir merkezine değil, Bursa’nın yaklaşık olarak 30 km kuzeyinde bulunan Mudanya kasabasına ulaşır. Buradan Bursa merkeze ulaşım, otobüs ve metroyla sağlanır.
XXX.bilet.com tanıtımı
Bursa’da Ne Görülmeli?
Bursa şehir merkezinde yer alan Ulu Camii, eşsiz mimarisi ve tarihi dokusuyla Türkiye’nin en güzel camilerinden biridir. 1399 yılında inşa edilen cami, Selçuklu mimarisinden izler taşır. 20 kubbesi vardır. Aynı zamanda 150’ye yakın hat levhası ile dünyanın en büyük hat müzesi olarak da bilinir.
Koza Han
Koza Han, 15. yüzyılın sonunda, II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılmıştır. Ulu Camii ile Orhan Camii arasında yer alan yapının avlusunda Şadırvanlı Köşk Mescit bulunmaktadır. Osmanlı döneminden günümüze kadar bütünlüğünü korumuş olan kervansaray mimarisi eseridir. Geçmişte birçok isim almıştır: Yeni Han, Han-ı Cedid, Han-ı Cedid-i Evvel, Han-ı Cedid-i Amire, Yeni Kervansaray, Beylik Han, Beylik Kervansaray, Simkeş Han, Sırmakeş Han ve Koza Han. Koza Han’da ipek kozası ticareti yapılmıştır. Bursa’ya koza ticareti yapmak için gelen ipek tüccarlarını ağırlayan han, günümüzde aynı şekilde ticari işlevini sürdürmektedir.
Tophane
Bursa’nın muhteşem şehir manzarasına sahip Tophane’de, Saltanat Kapısı, Osmangazi ve Orhangazi’ye ait türbeleri ve Tophane Saat Kulesi gezebilirsiniz.
İnkaya’da Çınar
Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya köyündeki asırlık çınar ağacı en popüler turizm noktalarından biridir. 610 yaşında, 37 metre yüksekliğinde, gövde çevresi 10 metre, taç çapı 53 metre olan çınar ağacını ziyaret edebilir ve tepenin çevresinde yer alan kahvelerde lezzetli bir Türk Kahvesi içerek mola verebilirsiniz.
Uludağ ve Bursa manzarası
Uludağ Milli Parkı, şehrin güneyinde yer alır ve Türkiye’de kış sporları ve kayak için en popüler noktalardan biridir. Ayrıca Uludağ, çeşitli hayvan türlerinin yaşadığı zengin ormanlık bir alandır. Uludağ’a dağ yolu üzerinden araçla ya da teleferik ile ulaşım sağlanır. Yolculuğunuz boyunca her iki alternatifin güzel manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Cumalıkızık
Cumalıkızık köyü yaklaşık olarak 700 yıl önce kurulmuştur. Köyde 260 ahşap ev bulunmaktadır. Ayrıca köyde bir Türk hamamı ve etnografya müzesi vardır. Köy bir çok dizi ve film çekimine ev sahipliği yapmıştır.
Bursa’da Neler Yenir?
Bursa’nın meşhur kebabı İskender, tereyağı, domates sosu, yoğurt ve tereyağlı pide eşliğinde servis edilen lezzetli bir kebap çeşididir. Et yemekleriyle ünlü olan Bursa’da İnegöl Köfte, Muradiye Köftesi, Pideli Köfte, Cantık gibi birçok yemeği tadabilirsiniz, en meşhur tatlısı olan Kemalpaşa Tatlısı ve Kestane Şekeri’ni deneyebilirsiniz.
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi, hukuki ya da finansal tavsiye değildir. Bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel fikir ya da teşhis yerini alamaz. Tıbbi konularda doktorunuza, finansal ve hukuki konularda danışmanlarınıza başvurunuz.
Bu sitede yayınlanan tüm yazılı içerikler Tuğçe Çevikol tarafından oluşturulmuştur. Yazılı izin olmaksızın sitedeki içeriklerden alıntılar yapılması ve/veya içeriklerin kopyalanması yasaktır. Tuğçe Çevikol bu ihlallerden doğacak yasal haklarını kullanmayı saklı tutar.
Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyallerin bilgilendirme amacı dışında kullanılmasından doğabilecek maddi ve manevi zararlardan Tuğçe Çevikol sorumlu tutulamaz.