e-Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

e-fatura

Teknoloji artık hayatlarımızın vazgeçilmezi ve hemen hemen her alanda teknolojik ürünler ve hizmetlerden yararlanıyoruz. En büyük nimetlerden biri olan internet sadece özel hayatımızda kullandığımız bir araç olmaktan çıktı, bankacılık ve finans, ticaret, eğitim ve alanda her türlü bilgiye erişebildiğimiz ve işlemlerimizi gerçekleştirebildiğimiz hayati bir organ haline geldi. Ticari ve yasal işlemlerde elektronik sisteme geçilmesiyle fatura kesme ve gönderme işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı. e-Fatura sistemi, fatura kesme ve gönderme işlemlerini çok hızlı ve güvenilir hale getirdi. Bu yazıda e-Fatura nedir, e-fatura nasıl kesilir ve nelere dikkat edilmelidir başlıklarını inceledik.

e-Fatura Nedir? e-Fatura Mükellefi Kimdir?

Kağıt faturadan elektronik olmasıyla ayrılan e-Fatura, faturanın elektronik yani internet ortamında düzenlenerek müşteriye yine internet ortamında iletilmesi sistemidir. E-Fatura mükellefi ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan kurallara uygun olarak e-Fatura sistemini kullanması zorunlu olan ve aynı zamanda kendi isteğiyle e-Fatura sistemine dahil olan kişi ya da kurumlara verilen addır.

e-Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura kesme işleminin ilk adımı, faturayı kesen (Satıcı) ve faturanın kesildiği tarafın (Müşteri) e-Fatura mükellefi olmasıdır. Fatura kesilen tarafın e-Fatura mükellefi olmaması durumunda e-Arşiv Fatura kesilir.

e-Fatura işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı portalını kullanarak gerçekleştirebileceğiniz gibi, özel entegratör desteği de alabilirsiniz. Özel entegratör hizmeti alarak hem işlemlerinizi daha kolay bir ara yüz üzerinden gerçekleştirebilir hem de daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Fatura Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fatura, taraflar arasında (satıcı ve alıcı) gerçekleşen ticari ilişkinin yasalar çerçevesinde güven içerisinde ilerlemesini sağlayan, satılan/alınan mal veya hizmete ait tutarın, detayların, vergi ve diğer yükümlülüklerin yazıldığı yasal bir belgedir. Fatura kesilirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Satış Faturası

Bir ticari ilişkide gerçekleşen satış işleminde ‘Satış Faturası’ kesilir. Satış Faturası, satılan ürün ya da ifa edilen hizmetin detaylarını ve vergi yükümlülüklerini içeren yasal belgedir. Satış Faturası kesilirken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, mal ya da hizmet için yapılacak olan ödemenin şeklidir. Eğer mal veya hizmetin bedeli daha sonra tahsil edilecekse buna vadeli ödeme denir. Vadeli ödemede, imza ve kaşe faturanın üst kısmında yer alır. Ödemenin mal veya hizmetin alındığı sırada nakit olarak ödenmesi durumunda, imza ve kaşe faturanın alt kısmında yer alır.

  • Fatura seri ve sıra numarası, düzenlenme tarihi
  • Satıcı adı veya ticari unvanı, vergi dairesi ve numarası, banka hesap numarası, adresi
  • Alıcı adı veya ticari unvanı, varsa vergi dairesi ve numarası, banka hesap numarası, adresi
  • Satılan ürün veya hizmetin türü, ürünlerin ya da hizmetlerin isimleri, birim fiyat, miktar, toplam satış tutarı düzenlenmişse irsaliye numarası ve tarihi bulunması gerekir.

İrsaliyeli Fatura

Satışın gerçekleşmesinin ardından satılan malın müşteriye sonradan gönderilmesi durumunda ‘İrsaliyeli Fatura’ kesilir. İrsaliyeli Fatura hem fatura hem de ‘Sevk İrsaliyesi’ yerine geçer. Faturada olması gereken mali detaylara ek olarak, ürün, alıcı ve satıcı bilgilerini içerir.

  • İrsaliyeli Fatura yazısı,
  • Sıra ve seri numarası,
  • Satıcının adı veya ticari unvanı, vergi dairesi ve numarası, adresi, imzası
  • Malın gönderildiği adres ve alıcı bilgisi,
  • Alıcı adı veya ticari unvanı, varsa vergi dairesi ve numarası, adresi,
  • Faturanın düzenlenme tarihi ve saatinin bulunması gerekir.

Proforma Fatura

Mal ya da hizmet teklifi olarak hazırlanan ‘Proforma Fatura’nın mali değeri yoktur. Sadece satış teklifini içerir ve satışın gerçekleştiği anlamına gelmez.

  • Proforma Fatura yazısı,
  • Ürün veya hizmetin türü, adı, birim fiyatı, miktarı ve toplam satış tutarı,
  • Satıcının ve potansiyel alıcının kişinin adı veya ticari unvanı, adresi,
  • Düzenlenme tarihi ve düzenleyenin imzasının bulunması gerekir.

İade Faturası

Mal/Ürün satışının gerçekleştiği ticari ilişkilerde, müşterinin ürünü iade etme hakkı vardır. İade işlemleri için İade Faturası düzenlenir.

  • İade Faturası yazısı
  • Kesilmiş olan satış faturasının numarası ve tarihi
  • İade edilen ürünün türü, adı, birim fiyatı, miktarı ve Satış Faturası’ndaki toplam satış tutarının yer alması gerekir.

Deimos KOBİ e-Dijital Çözüm ile e-Fatura Nasıl Kesilir?

(Deimos KOBİ e-Dijital Çözüm sistemi içeriği)

Deimos KOBİ e-Dijital Çözüm Şirket Yönetiminde En Büyük Yardımcınız!

Deimos KOBİ e-Dijital Çözümleri, KOBİ ve Start-Up’lara özel olarak sunduğu e-dijital çözümlerle, ön muhasebe, e-Fatura ve mutabakat gibi işlemlerinizi kolaylaştırıyor ve size diğer işlerinizle ilgilenebilmeniz için vakit kalıyor.

Deimos KOBİ e-DijitalÇözümleri olarak KOBİ ve Start-Up’lara özel, e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye, e-Ticaret altyapısı, e-Ticaret yönetimi, Mutabakat ve İnsan Kaynakları çözümleri sunuyoruz.

Deimos’un dijital çözümler dünyasında şirketiniz için çok daha fazla çözüm imkanı var. E-Dijital Çözüm paketiyle ve diğer ürünlerimizle ilgili detaylı bilgi almak ve e-Dijital Çözüm demo hesabı oluşturmak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bize  0850 000 000 numaralı çözüm merkezimizden ulaşabilirsiniz.


Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyaller bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbiri tıbbi, hukuki ya da finansal tavsiye değildir. Bu sitedeki hiçbir içerik profesyonel fikir ya da teşhis yerini alamaz. Tıbbi konularda doktorunuza, finansal ve hukuki konularda danışmanlarınıza başvurunuz.

Bu sitede yayınlanan tüm yazılı içerikler Tuğçe Çevikol tarafından oluşturulmuştur. Yazılı izin olmaksızın sitedeki içeriklerden alıntılar yapılması ve/veya içeriklerin kopyalanması yasaktır. Tuğçe Çevikol bu ihlallerden doğacak  yasal haklarını kullanmayı saklı tutar.

Bu sitede bulunan metinler, görseller, öneriler ve diğer materyallerin bilgilendirme amacı dışında kullanılmasından doğabilecek maddi ve manevi zararlardan Tuğçe Çevikol sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: