Metin Yazarı ile İçerik Yazarı Arasındaki Fark Nedir?

metin yazarı

İster ürün ister hizmet pazarlıyor olun, dijital pazarlamanın en önemli adımlarından biri doğru şekilde içerik oluşturmaktır. Potansiyel müşterileriniz sunduğunuz hizmete ya da ürüne, oluşturduğunuz içerikler sayesinde ulaşırlar. Benzer şekilde marka bilinirliği oluşturmanın yolu da içeriklerden geçer. Her özgün içerik yeni müşterilere ulaşmak ve sadakat yaratmak için bir köprüdür. Etkin şekilde dijital pazarlama yapabilmek ve marka stratejisi belirleyebilmek için ne tür içerikler yazılması gerektiğini bilmek önemli.

Metin Yazarı Ne İş Yapar?

Aslında metin yazarlığı neredeyse her yerde karşımıza çıkıyor. Bir markanın web sayfasında, ürün açıklamalarında, size bilgi vermeyi amaçlayan hemen hemen her yazının en alt kısmında, e-posta kutunuzu dolduran bütün tanıtım postalarında, bağış toplama amacında olan hayır kurumlarından gelen mesajlarda bile metin yazarlığıyla karşılaşıyoruz. Peki metin yazarı ne iş yapar?

Metin yazarı (Copywriter), markayı tanır. Markanın dilini, tarzını ve hedef kitlesini anlar. Markanın hedefine ulaşabilmesi için alıcıların dikkatini çeken ve hedefe yönlendiren yazılar yazar. Amaç, satın almaya teşvik etmek, bir bağlantıya tıklamak gibi bir eyleme yönlendirmektir. Dijital pazarlama öncesinde de metin yazarlığı şimdiki haline benzer şekilde, dergi, katalog ve broşür gibi araçlarla bir marka ya da ürünün tanıtımına yönelik yazılar yazma işiydi. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte metin yazarlığı dijital pazarlamada da etkin bir şekilde devam ediyor. 

Metin yazarlığı biçimleri genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Broşür/Tanıtım yazıları
  • Reklam yazıları
  • E-posta kampanyaları
  • Açılış sayfaları
  • Dergi reklamları
  • Satış e-postaları
  • Sosyal medya gönderileri
  • Sloganlar

İçerik Yazarı Ne İş Yapar?

İçerik yazarı, SEO (Search Engine Optimization – Arama motoru optimizasyonu) kullanarak okuru bilgilendirmeye, web trafiği oluşturmaya ve aynı zamanda ikna edici bir dil ve ilgili içerikle müşteri etkileşimini artırmaya çalışır. Okurun konuyu tam olarak anlaması ve markaya güven duymasını sağlayabilmek için ilgili konuyu detaylı bir şekilde araştırır ve metin yazarına göre daha uzun içerikler yazar.

İçerik yazarı, içerik oluşturması gereken marka, ürün ya da hizmetin bulunduğu sektörle ilgili detaylı araştırma yapar. Aynı şekilde yazdığı yazılar için de detaylı araştırmalar yapar, bilgi veren içerikler hazırlar, araştırmalardan yararlanır. Oluşturması gereken içerikle ilgili SEO gereçlerini kullanarak anahtar kelime araştırması yapar. Hedef kitlenin yani okurun dikkatini çekebilmek için ilginç başlıklar oluşturur.

İçerik yazarlığı biçimleri genellikle aşağıdaki gibidir:

  • Bloglar
  • E-kitaplar (E-book)
  • E-posta bültenleri
  • Nasıl yapılır kılavuzları (How-to)
  • Dergi ve gazete makaleleri
  • İnternet sayfaları için detaylı yazılar
metin yazarı içerik yazarı infografik

Metin Yazarı ve İçerik Yazarı Tamamen Farklı mı?

Dijital pazarlamada metin yazarlığı da içerik yazarlığı da çok önemli. İçerik yazarı temelde marka sadakati ve bağlılık yaratır; metin yazarı, dönüşümler ve satışlar oluşturur. Bir markanın, ürünün ya da hizmetin sahip olduğu sadakat ne kadar fazlaysa, ürün ve hizmetlerini satması o kadar kolay olur. Metin yazarlığı ve içerik yazarlığı birlikte yürüyen ancak kendi içlerinde farklılaşan iş kollarıdır. Her ikisi de dijital pazarlama stratejisinin bir parçasıdır.

Son zamanlarda internette çoğu yazıda metin yazarlığı ve içerik yazarlığı iç içe yer alıyor. Bazen uzun bir içerik okura bir şey öğretme amacıyla başlıyor, okurun istediği bilgiyi veriyor ve yazının sonunda bir hedefe ya da ürüne yönlendirmeyle karşılaşıyoruz. Bazen de direkt satış ya da hedef odaklı başlayan yazılar eğitici bir içeriğe dönüşebiliyor. Herhangi bir şekilde harekete geçirme amacı taşıyan (Call to action – CTA) bir mesajla biten bir yazıda hem içerik yazarlığı hem de metin yazarlığı görmemiz mümkün. Her şey gibi dijital pazarlama da farklı şekillerde ilerliyor ve gelişiyor. 

Hem İçerik Yazarlığı hem Metin Yazarlığı içeren biçimler genellikle aşağıdaki gibidir:

  • E-posta tanıtımları (Bilgi verir ve ardından hedefe yönlendirir)
  • Blog gönderileri
  • Uzun formlu satış sayfaları/tanıtım içerikleri
  • Sosyal medya yazıları
  • Vlog’lar ve podcast’ler

Bitirirken

Metin yazarlığının da içerik yazarlığının da yaratıcı yönleri, farklı özellikleri ve buluştukları ortak noktalar var. Metin yazarlığında, daha çarpıcı ve dikkat çeken, hızlı aksiyon alma amacıyla yaratıcı içerikler üretilir. İçerik yazarlığındaki gibi uzun içerikler olmaması sebebiyle arama motorlarında listelenmesi daha zor olabilir. Bu nedenle anahtar kelimelerle desteklenmesi gerekir. İçerik yazarlığı, daha bilgiye dayalı, öğretme amacıyla yazılan ve araştırma gerektiren uzun içeriklerdir. Bu nedenle genellikle ilgili sektörden profesyonellerin çalıştığı bir alandır. Aynı zamanda SEO’nun bilinmesi ve doğru şekilde kullanılması da önemlidir. Dijital pazarlamada temel olarak bilinmesi gereken,  markaların, ürünlerin ya da sunulan hizmetlerin, tanınmak, var olmak ve unutulmamak için metin yazarlığına ve içerik yazarlığına ihtiyacı olduğudur.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: